• Altijd gratis bezorging (NL + BE)
  • Levertijd 10-14 dagen

Van toga tot Faceshorts. Geschiedenis van de zwembroek

Door Face Prints Op August 01, 2020

Je hebt ze in allerlei soorten en maten: lange zwembroeken, korte strakke zwembroeken met pijpjes, korte strakke zwembroeken zonder pijpjes, korte loszittende zwembroeken en dan kunnen we ook nog eens kiezen uit allerlei kleuren en prints. Een ding is zeker, de zwembroek is niet meer weg te denken van het strand. Maar waar komt de zwembroek eigenlijk vandaan? 

Droegen mannen vroeger ook een zwembroek tijdens het zwemmen, en hoe zag die er dan uit? Een lesje geschiedenis: 

Badderen in een toga 

In het Romeinse Rijk werd er flink gebadderd. Dat gebeurde naakt, of in een toga. Een zwembroek was toen nog nergens te bekennen. Laat staan dat iemand een faceshort droeg. De Romeinse tijd ging voorbij en badderen was niet meer zo aan de orde (benieuwd hoe dat geroken zou hebben). 

Pas in de 18e eeuw werd zeewater weer als gezond gezien, waardoor her en der baden en kuuroorden werden opgezet. Langzaam werd zwemmen populairder en toen vooral door de rijken gezien als sociaal uitje. De vrouwen droegen een flanellen badpak dat hun hele lijf verhulde. De mannen trokken naakt hun baantjes. 

“Hey, laten we een zwemkleding aantrekken”

Pas toen zwemmen ook buiten de kuuroorden aan populariteit won en een openbare bezigheid werd, werd er door mannen ineens gedacht: “Hey, laten we een zwemkleding aantrekken.” De mannen begonnen net als de vrouwen badpakken aan te trekken bij het zwemmen. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd het mannenbadpak ingeruild voor een heuse zwembroek met pijpjes. 

Strakke ballenknijpers en losse surfers

Met de jaren veranderde ook de zwembroek. In de jaren 80 liepen de mannen te shinen in een lekker strak broekje, dat nog het meest weghad van een gladde onderbroek (zonder pijpjes dus). In de volksmond wordt deze strakke versie van de zwembroek soms ook wel een ‘ballenknijper’ genoemd. 

In de jaren 90 werd de strakke speedo ingeruild voor de loszittende zwembroek die lijkt op een korte broek. Vooral voor surfers was dit een handige zwembroek, omdat ze in deze broek veel bewegingsvrijheid hadden. Naast surfers waren ook de strandsporters blij met een zwembroek waar ze lekker in konden bewegen. Voetballen, frisbeeën of volleyballen gaat natuurlijk een stuk makkelijker wanneer je niet wordt geremd door een strakke broek. 

Je eigen gezicht op je zwembroek! 

De zwembroek is een heel eind gekomen. Van toga, tot badpak, tot korte strakke zwembroek, tot lange losse surfbroek. En nu zijn we op het punt gekomen dat de korte, loszittende zwembroek in de mode is. Tegenwoordig is het zelfs heel normaal om in je zwembroek op een barbecue of festival te verschijnen. Maar dan moet het wel een tof model zijn. 

 

Deze faceshort voldoet precies aan die beschrijving. En het leuke is, je kunt je Faceshorts zelf ontwerpen door via de website je favoriete foto te uploaden. Zo kun je je eigen gezicht op je zwembroek laten drukken of je vriend een zwembroek cadeau doen met het jouw gezicht erop. Dat is lachen! 

Je kunt zelf de kleur van je zwembroek kiezen als je hem ontwerpt, je hoeft dan alleen nog een foto te uploaden en ons designteam doet de rest. Voor een zacht prijsje heb je dan een vet originele zwembroek voor jezelf, of een hilarisch cadeau voor beste vriend, vader of broer in huis. 

Dat zou wat geweest zijn in het Griekse badhuis: Socrates met het gezicht van Plato op zijn zwembroek. Zie jij het al voor je?

TERUG NAAR BOVEN